torsdag 11. juli 2019

Et rimelig bryllup – how low can we go?



Vårt mål var å ikke bruke for mye penger i organiseringen av brylluppet, og vi ønsket at de som kom donerte penger til Dr Mukwege for hans arbeid med kvinner i krig. Men det er også viktig at det er litt stil over det, så da må man prioritere det som er viktig. I denne posten vil jeg dele våre erfaringer.

For å ha et rimelig bryllup må man gå etter «ta det man har» - prinsippet. Og målet mitt var jo at det antropologiske proforma ekteskapet skulle koste minst mulig. Selv om det ikke skal koste så mye, bør det være minneverdig, og da må det være en viss stil over det slik at det ikke blir tacky.

Lokalet
Lokalet fikk vi relativt billig fordi det tilhørte et borettslag og en vi kjenner bor der. Vi hadde vært der en gang før i et 60 års lag og likte det. På nettsiden stod det at et var plass til 80 personer, men i realiteten ville det vært temmelig fullt. Heldigvis for oss meldte rundt 6 personer avbud selve dagen på grunn av sykdom, så det ordnet seg. Det ville blitt stappfullt med 80 der inne.

Pris: 1800 inkl vask

Brullupskake
Det er sjokkerene hvor dyre bryllupskaker kan være, så det var uaktuelt å kjøpe en kake i et vanlig bakeri. En kake fra baker Hansen starter på kr. 3600 for 40 personer, dvs 90 kr pr pers. Jeg sjekket med en videregående skole, men brylluppet skulle være 1.juni, så det var midt i eksamenstiden, så det var ikke så lett for dem å love noe da. Det var også noen privatpersoner som laget kaker på facebook, men det var egentlig ikke så veldig billig heller. Man måtte også hente langt borte. Da snublet jeg over noen bilder på Pinterest da jeg søkte på «cheap weddig cakes». Det var donuts dandert i tre etasjes stativer og pyntet med roser og brudeslør. På Havaristen er det ofte billige donuts, og standardprisen på donuts i 4-pakninger på Rema 100 er heller ikke så høy. Når det gjelder bryllupskaker er mitt standpunkt at den bør være fin, gode er de som oftest ikke uansett. Og skal man lage så store mengder med gode kaker, kreves det eksperter som tar seg betalt for det. Og er det verdt det? Neppe. Verken Vegard eller jeg er kakepersoner.

Utfordringen var først å skaffe kakefat i 3 etasjer, som tydeligvis ikke så mange har. Først skulle vi lage selv ved hjelp av store fat og lysestaker som etasjeskillere men jammen santen fant vi et kakefat i 3 etasjer på Havaristen og rosaglasserte donuts til 3 kr stykket. Så det ble en rimelig kake til bare 250 kr, inkludert kakestativ!



Med god hjelp fra Vegards slektninger, fikk vi i tillegg en sjokoladekake, gulrotake, fyrstekake og en venninne bakte en eksklusiv sjokolademousse. Jeg hadde selv bakt en ostekake. Men det var igjen kake nok til enda en fest, så jeg tror de fleste overvurderer mengden av kaker det er behov for på slike fester.

Pris: kr. 250

Blomster



Blomster er også en viktig faktor i bryllup, ikke minst brudebuketten. Men hvorfor bruke penger på blomster når man gifter seg i juni? Hagene bugner da av blomster! Så jeg allierte meg med en kollega som har en gård som gjerne ville bidra. Hun hadde en av mine favoritter i hagen, mørkerøde peoner som definitivt ville bli en vakker brudebukett sammen med brudeslør. I tillegg hadde hun villvin, som kan være fin på bordene. Jeg plukket også med meg hengebjørk jeg fant langs veiene som ble fin på bordene og ute på terrassen. Syltetøyglass med telys oppi var enkelt og pent innimellom det grønne.

Jeg hadde et gavekort fra mestergrønn noen hadde gitt meg etter et foredrag, så jeg kjøpte noen roser og brudeslør til kr.200. Og vipps var det klart.

Pris: Kr. 0, men litt jobb fra gode venner!


Alkohol
Men så er det også de praktiske tingene med et bryllup, som mat og drikke, som man ikke kan hoppe over.. Alkohol kan være viktig i Norge da folk ikke ordentlig slapper av hvis de ikke får nok av det. Dessuten blir det som oftest bedre stemning. For å løse alkoholproblemet ble det noen Sverigeturer for sprudlings + snille slektninger som ikke trengte å bruke sin egen spritkvote på utenlandsturer. Siden ingen feiring er hel uten noe sprudlende er et viktig å finne rimelige alternativer. Et søk på google under båtturen i Sverige i sommer gav oss to gode alternativer etter en grundig smaksgjennomgang av alle aktuelle kandidater. Vi foretrekker prosecco fremfor både Champagne og Cava. Det er noe i produksjonsprosessen som gjør at Prosecco har en annen sødme enn de to andre, men det varierer selvsagt med typen. Det finnes også gode Champagner, men da må man ganske høyt opp i pris, og man kan finne en Cava her og der som ikke er så ille.

Vi landet på to som kostet 75 svenske kr. Det er utrolig når man nesten ikke får en god prosecco til 119 kr i Norge! Den ene har også et passende navn, Passione. Den andre var faktisk en fransk spudlevin som også kostet 75 svenske kr, Charles de fere.


  • 17 flasker sprudlings fra Sverige: 75*17= 1275 (Vi hadde egentlig 27, men ved en misforståelse ble de siste aldri tatt opp)
  • 6 flasker Abraxia sprudlings fra Norge: 119*6 =714
  • 8 dunker med hvitvin og rødvin: 1800 (2 dunker var igjen)
  • Sprit fra tax free: Vodka, Gin, Cognac, Whisky, Campari, Baileys, Amarula: ca. 1200 (noen donasjoner), men det var mye igjen
  • 1 kasse øl: 240 (1 kasse igjen)
  • Blandevann: 100 (det var det litt lite av)
  • 2 kasse sprudlevann og 1 kasse brusbokser: 180 
  • Vi laget i tillegg noen "signaturcoctails" som vi printet ut i vedlagte meny for å gi det hele litt "swung".
Pris: ca 5500 



Festmat
Det hører med i alle fester at det er nok mat og god mat. Så lenge det er nok mat som smaker godt på en fest i tillegg til hyggelige folk, er det det viktigste. Dette var nok den posten i budsjettet som kostet mest. Vi fikk inspirasjon på samme 60 årslaget der vi var i de samme lokalene til å bestille samme mat. Jeg fikk et telefonnr fra hun som hadde bestilt på den andre festen, og det viste seg å være noen vietnamesiske privatpersoner som solgte fra sin egen bolig. Jeg fant ut at dette var en jobb for min mor. Til og med menyen var håndskrevet og kun på vietnamesisk. Av erfaring visste vi at de lager ganske mye mat, så vi bestilte bare for 60 personer. 5 retter pr pers kostet 200 kr. Vi bestilte:

Meny bryllup
1) Vietnamesiske vårruller
2) gỏi bò tái chanh – Salat med sitronmarinert biff
3) Miến xào đồ biển – Vermicelli stekt med sjømat
4) vịt xào tứ xuyên – Szechuan stekt and
5) Tôm rang sa tế. – Reker stekt i vietnamesisk sate saus

I tillegg laget selv siden det var folk der som var vegetarianere og muslimer.
  • Grønnsakscurry 
  • Grønnsaks og ostetallerken
  • Hummus

Vi hadde også laget menyer på pent papir, men selvfølgelig fant vi dem ikke da gjestene kom, men dagen etter da vi ryddet i en vinduskarm.
Så til sammen ble det 12000 i tillegg til det vi kjøpte inn til de hjemmelagte rettene. Det ble kanskje 4-500 kr da vi kjøpte mye i Sverige.

Det var ekstremt mye mat igjen, vi hadde mat i en uke etterpå, så det hadde nok gått helt fint å bestille mat til 50 personer og bare ekstra vårruller, fordi de forsvant fort.

Kostnad: 12500

Totalsum
Mat: 12500
Drikke: 5500
Blomster: 0 (inkludert gavekort og donerte blomster)
Lokaler: 1800
Bryllupskake: 250 (noen donerte kaker)

SUM: 20 050

Så hvis vi deler summen på 80 personer, som ble invitert er det rundt 250 kr pr pers inkludert drikke. Ikke verst!

I tillegg fikk vi bryllupsbilder i gave av en talentfull venninne, Tone Ulland. Da mangler det bare gifteringer...hvis vi klarer å finne noen vi virkelig liker. Men i mellomtiden hadde vi kjøpt noen med rune-alfabetet på.


Ingen kommentarer: