onsdag 29. mai 2019

Hvordan arrangerer man et antropologisk proforma ekteskap?


I verden der mange er opptatt av hva andre tenker om dem og skal vise seg fra sin beste side, det mest fancy og dyreste bryllupet, et glansbilde, vil vi vise at det er mulig å skape dypere mening uten den dyreste bryllupskaken og middagen og blomstene. Faktisk er vårt mål å ha det billigst mulig fordi penger ikke betyr så mye for oss. Vi bruker heller tid, kvalitetstid for å skape en minneverdig kveld for alle.

Som antropolog er jeg definitivt opptatt av ritualer, og når man skal finne ritualer som skal binde to mennesker sammen for resten av livet er det interessant å se hva som går igjen i de fleste brullupsritualer. Det er fire hovedområder ritualene er rettet mot, som jeg vil beskrive her.

En type ritualer som går igjen er det å skremme vekke onde ånder. Hvis man tror at onde ånder vil stå i veien for lykke, er det definitivt viktig å holde dem unna.


Onde ånder

Eksempler på ritualer som skremmer vekk ånder er:

I kinesiske bryllupstradisjoner tenner de på kinaputter som lager lyd og røyk. I bryllupene til australiske aboriginees har de mange bål som skal lage røyk som skremmer vekke onde ånder. I bilene som brudeparet kjører med er det ofte tomme hermetikkbokser som henger etter bilen i tau for å  lage lyder. Disse lydene er også for å skremme vekk onde ånder.

En annen type ritualer er knyttet til å skape en enhet.


Skape en enhet

Det er mange ritualer som skal binde to mennesker sammen til en. Et eksempel er vinseremonien der brudeparet blander forskjellig viner (f.eks en rød og en hvitvin) sammen og drikker av samme glass.

Indianerne har en teppeseremoni der brudeparet først blir tullet inn i hvert sitt blå teppe så tar seremonimesteren og svøper et hvitt teppe rundt dem begge, som symboliserer varme, samhold og deres dedikasjon til å fylle livet med fred.

Det er flere seremonier der brudeparets hender bindes sammen hender for å symbolisere at de har blitt til en enhet. Dette finner man blant annet  keltiske, hindu og egyptiske brylllupsseremonier.

Mange tenker på ekteskapet som en dans på roser, uten tenke på tornene. Det er derfor også flere ritualer som viser symbolsk hvor hardt arbeid og hvor mye man må tåle for å holde sammen i et ekteskap.


Ekteskapet som samarbeid og hardt arbeid

Etter tysk tradisjon skal paret sage en vedkubbe i fellesskap. Dette viser hvor viktig det er å samarbeide og dra i samme retning til riktig tid. Det er viktig å ikke motarbeider hverandre hvis stokken skal deles. Hvis man klarer å sage sammen, klarer man å overvinne vanskeligheter sammen.

En ganske ekstrem skotsk tradisjon kalt «blackening» er å «kidnappe» bruden og dekke henne i blod, tarmer og fjær (eller annen klissete mat) og vise henne frem for omverden. Tanken er at hvis hun kan holde ut dette, så kan hun holde ut i ekteskapet. Det kan virke som negativ holdning til ekteskapet, men de fleste som har vært gift lenge har nok svelget kameler som er større enn fjær.


Lykke

Resten av ritualene er for å fremme lykke. Det er symboler for å fremme et nytt liv, for eksempel å koste vekk det gamle ved å hoppe over en kost, som de amerikanske slavene måtte gjøre da de ikke fikk lov til å gifte seg i kirken eller hos byfogden.

I de fleste bryllupsritualer bruker man forskjellige farger som symboliserer forskjellige verdier, ofte blir de brukt i brudens kjoler. I Vesten er hvitt fargen for uskyld og hellige enhet. I Østen (Kina, Vietnam osv) er rød bryllupsfargen da det er lykkefargen mens hvitt er fargen man bruker i begravelser og bringer uhell. I noen kulturer er gult en farge som skal skremme vekk ondskap og grønn er en lykkefarge. Akvamarin er en farge som representerer ekteskapelig harmoni, og sikrer et langt og lykkelig ekteskap. For å sikre mye lykke, bytter man i asia gjerne til flere kjoler under festen, så sikrer man at man får alt.

Ringer er et symbol på evighet da ringen er uendelig. Dette er en tradisjon i de aller fleste land. Men ritualet før man utveksler ringene er litt forskjellig.

Det er også en tradisjon i USA at man legger en sukkerbit i brudens hanske fordi det gir ekteskapet sødme.


Hvilke ritualer skal man velge?

Det er så mange ritualer, og det viktigste er å velge noen som er naturlig for deg å gjennomføre. Det skal jo passe inn i programmet, og hvor mange ritualer man gjennomfører avhenger også av om man har en seremonimester som holder styr på de forskjellige seremoniene. Jeg er heldig som har en fremtidig mann som har mange talentfulle venner som helper til med logistikken rundt bryllupsarrangementet. Vi har derfor valgt ut 10 ritualer som vi skal gjennomfører 1. juni. Dere kan jo gjette hvilke?       









Ingen kommentarer: