lørdag 25. mai 2019

Antropologisk proforma ekteskap

Det er ingen tvil om at det blir oss to, så vi har bestemt oss for å markere vår kjærlighet med en feiring. Vi har begge vært gift før, og som en kritisk akademiker er man skeptisk til alle menneskeskapte institusjoner. Et papir med skrift som binder deg sammen er like vilkårlig som en ring eller en vielse. Det jeg tror på, er ganske enkelt, kjærligheten. Og siden jeg faktisk er overtroisk, er det lettere å tro på kjærligheten enn på ekteskapet. Ordet ekteskap kommer etymologisk sett fra middelnedertysk echtschop, echteschop; jf. ekte og -skap. Ekte er jo noe som ikke er uekte, mens –skap «danner substantiver som er avledet av adjektiver (eller adjektivisk ord) for å betegne en bestemt tilstand eller egenskap, især i denne ytringsform eller utslag, f.eks bekjentskap, dovenskap, ekteskap, fangenskap, klokskap, kunnskap, råttenskap, svangerskap, troskap osv

Det vil si at ekteskap betyr en ekte tilstand. Så hva betyr da pro forma? Det kommer fra latin og betyr en formalitet. Det er noe som ikke har mye praktisk verdi, men noe man gjør fordi det er noe man alltid har gjort. Det har ingen annen verdi enn det formelle. Så et proforma ekteskap er ofte inngått utelukkende for å oppnå visse lovmessige fordeler. For eksempel gjenforeningsrett hvis den ene part er utenlandsk statsborger og ikke får nasjonalt statsborgerskap eller innreiserett uten å være gift med noen fra det aktuelle landet. Eller for å oppnå lavere inntektsskatt, ettersom gifte i enkelte land begunstiges med lavere skatt enn enslige og uregistrerte samboere. Men i motsetning til de som gifter seg på papiret uten å elske hverandre, vil vi IKKE gifte oss på papiret, men gjennom seremoniene, da det egentlig er de som er viktige.

Med 50% sjanse for skilsmisse, er ikke ekteskapet det det engang var. Det var en patriarkalsk institusjon som ble skapt for å hindre kvinnens frihet og definerer hvem sine barn hun bar i magen. Det er derfor på tide å lage en feministisk versjon, en unionen mellom to mennesker som bare er basert på fri vilje.

Vi bestemte oss derfor å skape vår egen seremoni som vi tror på, basert på våre (litt anarkistiske) verdier. Vi vil, siden vi begge er åpne og flerkulturelle, velge ritualer fra mange kulturer (derav antropologisk). Og siden vi har forstått at det tradisjonelle ekteskapet ikke er noe for oss, mener vi det er på sin plass å påpeke hvor håpløst vi synes det er å kriminalisere proforma-ekteskapet. Hvorfor gifter folk seg? Det er hundrevis av gode og dårlige grunner. Hvorfor må det være noe som er riktig eller feil. Hvis norske menn eller kvinner tror at den 30 år yngre damer eller menn elsker dem, må de jo få lov til det. Hvorfor skal det ikke være lov til å gifte seg til penger, trygghet eller status? Mange gjør det likevel, men det blir ikke så synlig når begge kommer fra samme land. Når to mennesker velger et liv sammen tenker vi at de må skape noe som er viktigere enn et papir. Det er det som er ekte. Overtroen som ligger i ritualene er mer ekte enn kontrakten som undertegnes. Og hvis de fungerer med gudommelig kraft, er det de vi satser på. Så vidt vi har erfart har ikke papirene vi fikk på tinghuset det, siden vi begge er skilt.

Så hva betyr dette i praksis? Ikke annet enn at vi lager våre egne formaliteter, skaper vår egen institusjon som vi faktisk tror på. Vi har derfor valgt en rekke ritualer fra forskjellige land som vi vil gjennomføre for å binde oss sammen til døden skiller oss ad. Disse vil jeg beskrive i neste post.

Ingen kommentarer: